22
okt

1 op 5 studenten riskeert depressie

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
De KU Leuven roept haar studenten op alerter te zijn en specifiek te waken over elkaars mentale gezondheid. Want een vijfde van de jongeren die aan een universiteit of een hogeschool les volgen, loopt risico op een depressie. Bij de totale bevolking is dat maar dertien procent. Eén op de zeven kampt daadwerkelijk met psychologische stoornissen. Eén op de twintig studenten denkt soms aan zelfdoding.

Samen met enkele collega's volgde professor Ronny Bruffaerts van de KU Leuven duizenden studenten op sinds het academiejaar 2012-2013. De resultaten overtuigden de alma mater om het probleem ernstig te nemen. 'De uitdagingen waar eerstejaarsstudenten voor staan, zijn tenslotte niet min', zegt Bruf­faerts. 'Ze voelen de druk om te presteren, de vertrouwde structuur van het middelbaar valt weg, ze moeten een sociaal netwerk uitbouwen en leren studeren’.
Na een jaar proefdraaien lanceert de universiteit nu officieel het preventieproject MindMates. De campagne wil het fenomeen bespreekbaar maken. Hoe hoog de drempel is, bewijst het feit dat van alle studenten die gebaat zijn met professionele hulp, slechts twintig procent effectief de stap zet. Proportioneel ligt dat getal veel lager dan bij volwassenen, van wie een op de drie hulp zoekt.
Bruffaerts benadrukt het belang van een goede behandeling, omdat ernstige psychische problemen niet zomaar verdwijnen en vaak langdurig aanslepen. '75 procent van de studenten die in hun eerste jaar met zelfmoordgedachten kampten, heeft die ook in het laatste jaar', zegt Bruffaerts.
Niet alleen om persoonlijke redenen adviseert hij daarom om hulp te zoeken, maar ook professioneel: zonder hulp hebben ze tot vier keer meer kans om hun studie niet af te maken.

De komende vier jaar zal de KU Leuven 10 000 eerstejaarsstudenten opvolgen om zo de problematiek nog grondiger in kaart te kunnen brengen.

Bron : De Standaard – 22-10-2015