19
nov

Kanker krijgt weer klappen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Een grotere overlevingskans en een kleiner risico op herval. Dat zijn de beloftevolle resultaten van het Antwerpse experiment bij dertig volwassen leukemiepatiënten. Alle dertig kwamen ze niet langer in aanmerking voor de klassieke therapieën, waaronder chemo en stamceltransplantatie. Want chemo kan niet na herval, en de stamcelbehandeling is uitgesloten na 60 à 65 jaar.

‘Acht op de tien volwassen leukemiepatiënten hervallen na de chemo. Zij zijn dan eigenlijk ten dode opgeschreven’, duidt Sébastien Anguille (UAntwerpen), die zijn doctoraat aan de immuuntherapie wijdde. ‘Wij hebben die patiënten gevaccineerd in de hoop herval tegen te houden. In bijna de helft van de gevallen konden we dat herval uitstellen of helemaal tegengaan. Dat is veel, zeker als je weet dat die patiënten anders uitbehandeld zijn’.

Naast de drie grote klassiekers - chemo, bestraling en chirurgie - is immuuntherapie al langer in opgang. Steeds meer labo's, ziekenhuizen en farmabedrijven mikken op immuuntherapie. Anguille: ‘Het is een vlag die een brede lading dekt. Er zijn verschillende methodes en strategieën. Maar ze komen allemaal hierop neer: iedere mens heeft een afweersysteem, een leger dat kankercellen kan herkennen en vernietigen. Bij immuuntherapie wakker je die natuurlijke afweer aan, om zo tot de aanval over te gaan’.

Het grote voordeel tegenover chemo, is dit: Het is minder toxisch, dus de nevenwerkingen zijn kleiner. Bij chemo schieten de soldaten in je lijf in het wilde weg. Bij immuuntherapie is de aanval doelgericht, zodat de gezonde cellen zo veel mogelijk buiten schot blijven. Want alle kankercellen lopen in het vizier. Ze verklikken zichzelf doordat ze een bepaald antigen dragen, een eiwit."
Het concept is veelbelovend, ook voor andere vormen van kanker. Zo is er nu al een vervolgstudie aan de gang, waarbij het vaccin ook wordt uitgetest bij borst-, hersen- en longvlieskanker. "Immuuntherapie is de toekomst. En dat is dé ultieme bedoeling: een universeel kankervaccin maken."

Bron : De Morgen – 19-11-2015