10
jul

Kosten van ziekteverzekering swingen de pan uit

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Steeds meer mensen zitten langdurig ziek thuis. Ze worden opgevangen door onze sociale zekerheid met een ziekte-uitkering. Maar de overheid kreunt steeds meer onder de toeloop.
Deze legislatuur alleen stijgen de kosten met meer dan 30 procent, of zo'n 2 miljard. Volgens prognoses zullen de extra kosten voor de ziekteverzekering in 2016 stijgen met ruim 400 miljoen euro.
Paradoxaal genoeg blijft het totale budget van de sociale zekerheid onder controle. Dat komt omdat de uitgaven van de RVA de komende jaren met meer dan 2 miljard terugvallen. Het bedrag voor uitkeringen voor werkloosheid en brugpensioenen neemt een fikse duik. Ook voor het komende jaar bedraagt de besparing daar, jawel, ruim 400 miljoen euro.
En zo lijkt het verhaal van langer werken een maat voor niets. Wat de regering links bespaart, moet ze rechts opnieuw uitgeven. "Als de pensioenleeftijd wordt opgetrokken en het brugpensioen verstrengd, dan vallen meer mensen in de invaliditeit. Fysiek en mentaal halen ze gewoon hun pensioen niet", waarschuwt François Perl van het RIZIV.

Maar er speelt nog een andere factor mee: steeds meer vrouwen werken (voltijds). Een evolutie die al vele jaren geleden is ingezet, maar nog altijd doorwerkt. "De vrouwen die in de jaren 70 en 80 op de arbeidsmarkt kwamen, worden steeds ouder en zijn dus sneller ziek", zegt sociologe Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen).

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt intussen aan een plan om langdurig zieken sneller naar een aangepaste job te begeleiden. Ook vicepremier Kris Peeters is bezig met zijn plan voor 'werkbaar werk'. Hun werk is nog niet afgerond. Maar zonder hun inspanningen zal de (brug)pensioenhervorming van de regering-Michel een maat voor niets zijn.

Bron : De Morgen – 10-07-2015