25
nov

Met een stoelmassage los je een burn-out niet op

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Burn-out is alomtegenwoordig op de werkvloer. De jongste statistieken tonen de grote omvang aan die de geestelijke ziekte intussen heeft aangenomen in onze maatschappij. Zowat 10% van de Belgische beroepsbevolking werd er in 2013 door getroffen.

'De media berichten de laatste tijd overvloedig over burn-out. Ook de wachtzalen van huisartsen zitten vol met mensen die niet meer verder kunnen als gevolg van een zware energieterugval. De 'hype' rond de ziekte lokt ook heel wat zelfverklaarde en door winstbejag gedreven hulpverleners. Walgelijk is het om vast te stellen hoe sommigen dit fenomeen als een citroen willen uitpersen', vindt psychotherapeute Peggy Van Looveren.
Samen met collega psychotherapeute Gwendolyn Coomans wil zij de sensibilisering en aanpak rond burn-out over een heel andere boeg gooien. Daarom hebben ze zopas Burn-Out-Burned-Out opgericht, om deze beroepsziekte grondig aan te pakken. Ze willen niet langer toezien op de wanpraktijken van zogenaamde coaches die lapmiddelen voorstellen, die vaak ook nog eens peperduur zijn. Een stoelmassage is aangenaam, maar je lost er geen burn-out mee op.

Sinds de wet van september 2014 zijn grote bedrijven verplicht om aan preventie te doen voor alle psychosociale risico's op het werk. 'Burn-out vormt samen met onder meer pesten en seksuele intimidatie een belangrijk risico', weet Peggy Van Looveren. 'Het is onze ervaring dat bedrijfsleiders te weinig afweten van het fenomeen. Zo is er nogal wat begripsverwarring. Een burn-out is ondanks enkele soortgelijke symptomen niet hetzelfde als die andere energietoestand bore-out of als een depressie, wat een stemmingsziekte is'.

Peggy Van Looveren en Gwendolyn Coomans denken dat ze voor goedbedoelende leidinggevenden echt wat kunnen betekenen. ‘Aan de hand van een plaatselijke risicoanalyse over werkdruk, werkomgeving en werkomstandigheden kunnen we snel de vinger op de wonde leggen. Zo'n analyse is maatwerk want elk individu is uniek en elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur’.

Bron : Gazet van Antwerpen/Metropool Noord - 25-11-2015