22
mrt

Osteoporosemedicijn UCB werkt ook bij mannen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Op verzoek van Japan komen UCB en zijn Amerikaanse partner Amgen enkele weken na de bekendmaking van de testen bij vrouwen ook met de resultaten van het middel romosozumab bij mannen. De Japanse overheid keurt enkel medicijnen goed die werken bij vrouwen én bij mannen, omdat het niet aan discriminatie doet tussen geslachten. En dus, zelfs al komt botverlies vooral voor bij vrouwen, moeten er ook studies op mannen zijn.

Osteoporose is gekend als een vrouwenziekte: een op de drie vrouwen boven de 50 heeft er last van. De menopauze versnelt de broosheid van de botten. Maar ook een op de vijf mannen in die leeftijdscategorie kan te maken hebben met breuken die te wijten zijn aan osteoporose.

Het goede nieuws uit de studies die gisteren werden vrijgemaakt, is dat alle doelstellingen voor de werking van het middel zijn gehaald. 'Romosozumab heeft het potentieel om het bot te versterken en het risico op breuken te verminderen', zegt Iris Loew-Friedrich, de medisch directeur van het Belgische UCB.

Het negatieve nieuws is dat er wel wat nevenwerkingen zijn. 5 procent van de patiënten die behandeld werden met romosozumab had te maken met ernstige neveneffecten. Dat is het dubbele van de patiënten die werden behandeld met een placebo. In elke groep overleed een van de testpersonen.

Enkele weken geleden maakte UCB al bekend dat het experimentele spuitje bij vrouwen helpt om breuken aan de wervelkolom te voorkomen. Maar voor andere breuken, bijvoorbeeld aan de heup, bood het middel na een jaar geen extra bescherming meer. Om die reden hadden sommige analisten hun verwachtingen voor dit medicijn bijgesteld. Het beurshuis Jefferies verlaagde zijn prognose voor de wereldwijde piekverkoop van het middel toen van 3,25 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar.

Jean-Christophe Tellier, de CEO van UCB, zei eerder deze maand dat het middel tegen osteoporose er zeker komt. 'Want het is het eerste geneesmiddel dat botmassa aanmaakt en niet enkel botafbraak voorkomt.'

Bron: De Tijd 22 Maart 2016