21
mrt

Recordverkoop medicijnen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Die groei zal verder aanhouden. De vergrijzing van de bevolking is één oorzaak van die groei. Maar in veel landen, onder andere in Afrika, zijn medicijnen nog maar weinig toegankelijk. Dat moet in de toekomst beter worden omdat er hard wordt gewerkt aan gezondheidsprogramma's voor ontwikkelingslanden. Bovendien kan in meerdere landen, bijvoorbeeld in China, een opkomende middenklasse zich steeds meer medicatie veroorloven.
 
De Verenigde Staten zijn al jaren de grootste markt voor de farma- industrie, goed voor ongeveer een kwart van de omzet. Een Noord-Amerikaan geeft jaarlijks doorgaans meer dan 1 000 dollar uit aan gezondheidsproducten. In Europa geven mensen ongeveer 600 euro uit, in India minder dan 5 dollar.
De kloof tussen de westerse landen en de ontwikkelingslanden is gigantisch. Terwijl in het Westen vooral geld gaat naar behandelingen tegen kanker en suikerziekte, gaan de uitgaven in ontwikkelingslanden nog naar basisgeneesmiddelen zoals pijnstillers en antibiotica.
 
Recente cijfers zijn er niet, maar de bedragen van 2012 geven wel een idee: toen gaven de Belgen zo'n 4,49 miljard euro uit aan geneesmiddelen. Ook bij ons stijgt het bedrag jaar na jaar. Sinds 2000 bedraagt de groei jaarlijks ongeveer 5 procent. Het meeste geld gaat naar 'nieuwe' medicijnen, die nog maar pas op de markt kwamen. Die zijn logischerwijze duurder dan klassieke geneesmiddelen.
 
Bron : De Tijd – 21-03-2015