26
okt

We bagatelliseren slaappillen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Bijna een half miljard dagdoseringen aan slaap- en kalmeringsmiddelen werd vorig jaar via Belgische apotheken verhandeld. Van de verhoopte daling in vergelijking met vorige jaren is geen sprake. Gemeten aan het aantal verpakkingen is er zelfs een lichte toename: vorig jaar gingen zowat 13,2 miljoen doosjes over de toonbank. Een stijging van 3,5 procent.
Thierry Christiaens, voorzitter van het multidisciplinaire Belgian Psychotropics Experts Platform, noemt die stagnatie frustrerend: 'In België bagatelliseren zowel de mensen als de artsen het probleem. We nemen even een 'pilleke' alsof dat geen kwaad kan. We lossen een probleem liever zo op dan door erover te praten.'
Het hoge gebruik van slaap- en kalmeringspillen baart zorgen. Onderzoek doet vermoeden dat de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer verhoogt door het gebruik van deze middelen. Het reactievermogen vertraagt en valpartijen komen meer voor.

De overheid nam sinds 2002, middels grote campagnes, initiatief om het publiek en de artsen en apothekers beter voor te lichten. Ook werden zowat 4 000 apothekers en huisartsen verder opgeleid. Maar intern onderzoek van de FOD Volksgezondheid toont aan hoe moeizaam bewustwording tot stand komt.

Huisartsen schrijven nog te snel slaap- en kalmeringsmiddelen voor, vindt Christiaens. 'Hun voornaamste bedoeling is mensen met ernstige zorgen te helpen, maar in de praktijk draait die empathie uit op snel iets voorschrijven. En dat is geen oplossing op lange termijn. Zeker nu de psychische druk in de maatschappij toeneemt, moeten we met andere oplossingen komen'.

Bron : De Standaard – 26-10-2015