2
okt

Deze maand in Maczima

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Een wonder dat ik nu nog zing
Een portret van zanger Koos Alberts. “De leuke gebeurtenissen buitelden over elkaar,” schreef Koos (67) in zijn autobiografie. Jacobus (Koos) Krommenhoek – want dat is zijn echte naam – vond zichzelf een echt zondagskind. Het straatjochie uit de Jordaan schopte het inderdaad ongelooflijk ver als volkszanger. Op die fatale 29 oktober 1987 crashte hij echter met z’n auto, met een dwarslaesie tot gevolg die hem sindsdien in een rolstoel gekluisterd houdt. Maar ook vanuit die positie is Koos Alberts blijven vechten voor geluk.
Dag van de Chronisch Zieke Mensen
Zondag 12 oktober vindt de jaarlijkse Dag van de Chronisch Zieke Mensen plaats. Elk jaar streeft Ziekenzorg CM ernaar om op deze dag de behoeften, noden en problemen van chronisch zieke mensen onder de aandacht te brengen. Ook dit jaar focust Ziekenzorg CM op het thema ‘eenzaamheid’, met een warme oproep om actief de eenzaamheid te doorbreken bij langdurig zieke mensen.
Als alle hulp geweigerd wordt
Er is een tijd geweest dat in de geestelijke gezondheidszorg het motto heerste: geen motivatie, geen behandeling. Een patiënt/cliënt zonder hulpvraag kwam er niet in. Iemand persé willen helpen als hij geen hulpvraag had, was als prediken in de woestijn. Vandaag denkt men hier binnen de geestelijke gezondheidszorg genuanceerder over. Het is niet omdat iemand geen zorg accepteert, dat hij er geen nodig heeft! Vandaar: bemoei-zorg.
Doodsangst bij kankerpatiënten
Bijna alle mensen die kanker hebben, kampen met doodsangst.Vaak kunnen ze die gevoelens niet kwijt bij familie, vrienden of zorgverleners. En dat maakt het alleen maar erger, zegt Goedele Van Edom. Zij is al dertien jaar pastor in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en auteur van het boek ‘Bang voor kanker. Hoe kun je helpen’.

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer u om te reageren op dit artikel.