25
sep

'Iedereen Fietst’ in de provincie Antwerpen

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Fietser met een beperking? Het Centrum voor Toegankelijkheid Provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen en tientallen vrijwilligers brachten 'Iedereen fietst' uit : vier toegankelijke fietslussen in de Antwerpse Kempen en het Scheldeland. ‘Iedereen Fietst’ maakt het fietsknooppuntennetwerk bijgevolg nog laagdrempeliger. De vier toegankelijke routes zijn haalbaar voor een breed publiek. Ze richten zich zowel tot mensen met een beperkte mobiliteit – onder wie fietsers met een tandem, driewieler, duofiets of handbike – als fietsers die snel vermoeid geraken of ouders met fietskarren. De voorgestelde fietslussen zijn van vijftien tot zeventig kilometer lang. Zij kunnen op diverse manieren aangepast worden langs korte of middellange circuits. De toegankelijke fietslussen situeren zich in de Antwerpse Kempen (Mol/Retie, Brasschaat/Kalmthout en Rijkevorsel/Turnhout) en Scheldeland (Bornem/Puurs.)
Als startpunten werden toegankelijke logeeradressen weerhouden. De accommodatie is aangepast aan de noden van de gasten en de uitbaters zorgen voor een warm welkom en persoonlijk advies.
Nieuw is dat ‘Iedereen Fietst’ een kant-en-klaar totaalpakket aanbiedt. Omdat mensen met een beperking het vaak lastig hebben om zelf een weekendje samen te stellen, vult ‘Iedereen Fietst’ dit hiaat op. Voor elke route werd detailinfo gebundeld, met het logies, de bezienswaardigheden en de horeca. Het bundel bevat ook handige kaartjes en fietsfiches voor een zorgeloze tocht.
‘Iedereen Fietst’ vormt een eerste stap naar meer inclusieve routes in de provincie Antwerpen die de participatiegraad in Vlaanderen mee helpen verhogen. 
Gedetailleerde fiches met kaartjes, toeristische tips en informatie over de toegankelijkheid van attracties en horeca zijn te vinden op www.antwerpsekempen.be en www.scheldeland.be.
Bron : Maczima 67 - september 2014