1
feb

Maczima februari

Geschreven door BONDGENOOT ZZ
Zanger beeldhouwer Willem Vermandere
Op 9 februari blaast Willem Vermandere 75 kaarsjes uit. Iedereen kent hem als zanger en muzikant, velen ook als auteur en columnist. Er gaapt een serieus populariteitsverschil met beeldhouwer Vermandere, terwijl dat nochtans zijn allergrootste creatieve passie is.
 
Onderzoek naar de kwaliteit van zorg
Hans Reinders, hoogleraar Ethiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ontwikkelde een methode om kwaliteit van zorg te beschrijven aan de hand van beelden in plaats van cijfers. “Om een situatie te kunnen verbeteren heb je namelijk inzicht nodig in wat er zich feitelijk afspeelt. Cijfers zijn daarvoor te abstract.”
 
Agressie in de gezondheidszorg neemt toe
Het eisend gedrag en de toegenomen mondigheid van patiënten zorgen voor meer agressie en geweld in de ziekenhuizen. Vooral de spoed- en psychiatrische afdelingen en het onthaal delen – soms letterlijk - in de klappen. De Commissie voor Medische Ethiek van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) organiseerde onlangs een symposium over deze gevoelige problematiek.
 
Op stap met een thuisverpleegkundige
Elke dag trekken de thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis erop uit om hun patiënten van de beste zorgen te voorzien in hun vertrouwde omgeving: thuis. Maria Vleugels nam Maczima mee op pad. “Als thuisverpleegkundige kan ik rustig werken en de patiënt de aandacht geven die hij verdient.”
 
Ga eens op bezoek bij Kuifje
Het had heel wat voeten in de aarde vooraleer in 2009 het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve opende. In dit bijzondere expositiecentrum gaat de belangrijkste aandacht naar stripauteur Georges Remi, alias Hergé. In het Hergémuseum kunnen bezoekers kennis maken met de fascinerende wereld van zijn scheppingskracht.

Voor een abonnement op Maczima (10 euro voor 10 nummers) kun je terecht bij Ellen Panne, tel. 02 246 47 00, maczima@cm.be.

Reacties

15/02/2015 - 13:11
andre Van Meirhaeghe zegt:
Ik kan dus helpen met maczima door het plaatsen van novellen
of zelfs gewoon eens nu en dan een cursiefje of een mopje of op nog veel andere manieren.
aan : maczima@cm.be

Login of registreer u om te reageren op dit artikel.